I dammens spegling - En resonans av Martorn 


Tillfälling installation i Botaniska trädgården i Göteborg, 25 maj - 30 september 2025.

Under sommaren reser sig två monumentala växter ur vattnet i Göteborgs botaniska trädgård, som påminnelser om något som är på väg att försvinna. I installationen uppmärksammar konstnärerna Mikaela Steby Stenfalk och Erik Öberg det intensiva artbevarande arbetet som sker bortom publikens blick i trädgården. Verken visualiserar den biologiska mångfaldens skörhet genom skulpturala tolkningar av Martorn och Ostronört — två rödlistade bohuslänska växter. Skulpturerna möts i Klippträdgårdens stora damm, som ett monument över dessa växter och en spegling av naturens bräcklighet i klimatförändringarnas tid.

Trots att de båda växterna befinner sig i ett utsatt tillstånd visar martornen tecken på återhämtning tack vare återetableringsprojekt som inkluderar fröinsamlingar, information och skyddsbarriärer. För ostronörten ser det mörkare ut då det enbart finns runt 40 kända exemplar i Sverige. Mänsklig påverkan har drastiskt förändrat klimatet i det bohuslänska landskapet och det har skapat stora utmaningar för växtens överlevnad.

Mikaela Steby Stenfalks tolkning av Martornen liknar närmast ett skelett, något som är på väg att smälta, förvrängas och försvinna, som ett kusligt eko av vår tids artutdöd. Med tiden sätter naturen sina spår och dammens vatten färgar den benvita skulpturen, en stillsam förändring som speglar växtens sårbara beroende av sin omgivning. Erik Öbergs utgångspunkt återfinns i Ostronörtens sista, extatiska blomning med blå klockor utan koppling till ett rotsystem. Växten bärs upp av en kirurgisk Ilizarov-ställning i rostfritt stål — ett brutalt och smärtsamt men också nödvändigt stöd som speglar människans dubbla roll som hot och beskyddare. Sammantaget är verken poetiska skildringar av fragilitet, skuld, hopp och vårt ansvar inför det som riskerar att gå förlorat.

Producerat i stöd av Konstnärsnämnden.







Process och blandade skisser:


© Mikaela Steby Stenfalk